Har du brug for afklaring på dit forestående sommerhusprojekt? Der er rigtigt mange valg, der skal træffes, når man skal bygge fritidshus. Også selvom du vælger at bygge med et typehusfirma. Vi har spurgt Jeanett Degn, indehaver af Sommerhusmagasinet, om hendes bedste råd.
Om Jeanett fra Sommerhusmagasinet
Jeanett og hendes familie på i alt 5 er rutinerede inden for renovering og opførelse af både helårsbolig og fritidshus. Jeanett startede i 2021 Sommerhusmagasinet på Instagram, da hun selv følte, at der manglede et sted at få adgang til alle de gode råd og input. Profilen har i skrivende stund over 38.000 aktive følgere, der alle elsker at inspirere og blive inspireret.
8 gode råd til dig, der skal bygge fritidshus
Råd #1 – Søg inspiration
Start med at besøge en masse udstillingshuse evt. også sommerhuse der er til salg (selvom du ikke skal købe). Noget af det vigtigste i en byggeproces, er at søge inspiration. Gå på opdagelse, mærk stemningen, overvej dine egne behov og drømme.
Råd #2 – Hvilken type sommerhus drømmer du om?
Før du når til byggetilladelsen, skal du selvfølgelig have en grund og et byggeprojekt. Ønsker du et typehus, et arkitekttegnet hus eller at tegne huset selv? De fleste typehusfirmaer tilbyder også skræddersyede huse. På den made kan du let få lige præcis det sommerhus du drømmer om.
Råd #3 – Byggetilladelse
Vidste du, at nogle kommuner tilbyder straksansøgning? Det vil sige, at dit byggeprojekt kan blive godkendt inden for 3 uger efter modtagelse af din ansøgning. Du skal selv sørge for, at dit byggeri overholder de forskellige lovgivninger samt at alle indsendte dokumenter er fuldt oplyst. Kræver dit byggeri en helhedsvurdering eller dispensation, kan du ikke benytte staksansøgning.
Råd #4 – Byggesagkyndig
Det er en rigtig god ide at hyre en byggesagkyndig til at følge hele byggeprojektet. En byggesagkyndig er en uvildig rådgiver med en byggeteknisk baggrund, som laver tilsyn af boliger samt vejleder køber eller sælger i f.eks. et sommerhus byggeprojekt. Den byggesagkyndige vil løbende gennemgå håndværkernes arbejde og være til stede på byggepladsen. Når projektet er færdigt, vil vedkommende også være til stede ved overleveringen. Dette er med til at skabe tryghed for dig, så du kan nyde at følge tilblivelsen af dit sommerhus uden at skulle bekymre dig om evt. byggesjusk eller ekstra udgifter.
Råd #5 – Redskabsskur
9 ud af 10 glemmer at tage et redskabsskur med i overvejelserne og ærgrer sig over det, når de er flyttet ind. Overvej evt. om redskabsskuret skal være en integreret del af huset i stedet for et fritstående.
Råd #6 – Køkkenovervejelser
Noget af det vigtigste er køkkenet. Det er ofte det sted i huset, der bliver samlingspunktet. Husets hjerterum. Der er mange overvejelser i forbindelse med størrelse, stil, placering og meget mere. Skal der være plads til et stort spisebord, hvor mange hyggelige stunder kan tilbringes sammen med familie og venner? Hvad har du brug for af opbevaringsplads? Det er så ærgerligt at få bygget et køkken med for lidt opbevaringsplads. Så igen, besøg udstillingshuse og køkkenfirmaer og få en snak om netop dine behov.
Råd #7 – Terrasser og placering
Husk også at tænke over placering af dine terrasser. Overvej hvor mange terrasser du har brug for og om de skal være hævede, fritstående eller måske lukkede. Den sydvendte terrasse er det mest populære valg, da den vil være badet i sol det meste af dagen på en solskinsdag. Den sydvendte terrasse er ideel til at nyde eftermiddags- og aftensolen. Den er dog knap så ideel til at nyde morgenkaffen, da solen endnu ikke har nået at varme den op og det kan derfor være en kold fornøjelse. Den østvendte terrasse er til gengæld perfekt til at nyde morgenmaden på, da solen jo som bekendt står op i øst. Anlægger du en vestvendt terrasse skal du huske, at der ofte er sus i vinden fra vest. Det kan være en god ide med et læhegn. Enten et permanent eller evt. et der kan trækkes ud fra væggen, så servietter og hynder ikke flyver om ørene på dig. Du kan også vælge en syd-vestvendt terrasse som alternativ, den vil være skærmet for den stride vestenvind. Den nordvendte terrasse er ideel, hvis du ønsker en sval oase på en varm sommerdag. De omkringliggende huse og træer skærmer for solen. Husk at terrasser også kan kræve en byggetilladelse.
Råd #8 – Plads til overnattende gæster
Har du brug for plads til overnattende gæster? Det er også værd at tænke over inden huset står færdigbygget. Skal der være et ekstra værelse? Et anneks? Eller måske blot en hems eller en alkove, hvor der hurtigt kan skabes et par ekstra sovepladser. Alkove og hems er magneter for børn. De elsker den huleagtige stemning, så selvom der ikke lige er overnattende gæster på besøg, vil det helt sikkert blive et elsket tilflugtssted for dine børn.
Følg Sommerhusmagasinet lige her og få daglig inspiration til dine sommerhusdrømme
Besøg Byggecentrum - Dine bygge- og boligdrømme starter her
Byggecentrum i Middelfart er Danmarks største byggeudstilling. Her kan du lade dig inspirere i vores kæmpe univers for boligejere på 28.000 m2. Se renoveringsprodukter fra de førende producenter, oplev Syddanmarks største badudstilling og Danmarks største fritidshusudstilling. Vi har åbent alle ugens syv dage fra kl. 10-17 og glæder os til at byde dig velkommen.