Værd at vide, inden du bygger sommerhus
Det er populært at bruge ferier og fridage i udlejningssommerhuse landet over. Men mange – særligt dem, der bor i større byer – drømmer om at få deres eget sommerhus, hvor de kan slå sig ned og slappe af. Overvejer du at bygge nyt sommerhus, kan du her læse mere om de mange mange forskellige muligheder og løsninger på sommerhusmarkedet samt få gode råd til byggeprocessen. Hvis du gerne vil finde søge råd ved en arkitekt eller ingeniør, kan du evt. læse videre på handyhand.dk.
Det er populært at bruge ferier og fridage i udlejningssommerhuse landet over. Men mange – særligt dem, der bor i større byer – drømmer om at få deres eget sommerhus, hvor de kan slå sig ned og slappe af.
Overvejer du at bygge nyt sommerhus, kan du her læse mere om de mange mange forskellige muligheder og løsninger på sommerhusmarkedet samt få gode råd til byggeprocessen. Hvis du gerne vil finde søge råd ved en arkitekt eller ingeniør, kan du evt. læse videre på handyhand.dk.
Overvej din sommerhustype
Når du skal bygge dit sommerhus, skal du først og fremmest overveje hvilket type sommerhus, du ønsker og har behov for. Det første punkt på listen er, at du skal finde ud af, om du skal have et typehus eller et arkitekttegnet sommerhus? Når du skal vælge din sommerhustype, er det vigtigt at du gør dig en række overvejelser. Disse overvejelser skal blandt andet rumme størrelsen på sommerhuset, sommerhusets funktionalitet – og om der skal være terrasse, carport, spabad, udekøkken eller lignende til sommerhuset. Det er vigtigt at overveje det hele, inden du går i gang, da du på den måde sikrer, du får det sommerhus, du ønsker.
Dine behov i et sommerhus
Når du har valgt din sommerhustype, er der en række ting du bør overveje ned til mindste detalje. Du bør særligt overveje, hvilket behov du har i dit sommerhus. Hvis dit sommerhus opfylder dine behov, er du mere tilbøjelig til at bruge det mere, når det er bygget. Du bør overveje, hvor stort dit sommerhus skal være, og hvor mange værelser det skal have. Skal sommerhuset fx primært bruges privat – eller ønsker du at leje det ud? I tilfælde af sidstnævnte, er det ofte en fordel at bygge et stort sommerhus. Vil du derimod bruge det privat, kan du måske sagtens nøjes med et lille og intimt sommerhus.
Ved Byggecentrum finder du Danmarks største udstilling af sommerhuse – hele 15 fritidshuse fra syv af landets førende leverandører: EBK Huse, EMCA Huset, Kalmar-huse, Lilje-Huset, Planet Huse, Sonne Huse og Stenhøj Husene.
Planlægning er vigtig
Hvis du skal bygge et sommerhus, er planlægningen noget af det vigtigste, da det kræver en del at bygge et sommerhus. Når du er i din planlægningsfase, har du mulighed for at sætte rammen for det perfekte sommerhus. Det er i denne fase, at du skal lave aftale med byggefirma, finde materialer, overveje behov og påbegynde selve projektet. Når du er i gang med planlægningsfasen, og skal indgå aftaler med folk, kan det være en god ide at få alt på skrift, så du er sikker på du kommer til at stå med et færdigt sommerhus i sidste ende. Hvis du er i tvivl om planlægningsfasen, kan du få en rådgiver med på råd under hele processen.
I Byggecentrums ByggeRåd kan du bestille 15 minutters gratis byggerådgivning om søndagen, hvorefter du kan overveje, om du ønsker at tilkøbe mere tid med rådgiveren.
Finansiering af sommerhus
Skal du bygge et sommerhus, er en af de vigtigste ting at have styr på: finansieringen af sommerhuset. Når du skal bygge sommerhuset fra bunden, kan udgifterne hurtigt blive lidt uoverskuelige. Derfor kan det være en rigtig god ide at udforme et budget, så du har en idé om, hvad dit sommerhusprojekt cirka kommer til at koste i sidste ende. Når du lægger et budget, er det vigtigt at få alle udgifter med i ligningen. På den måde er du sikker på at have råd til alle – eller i hvert fald de vigtigste – af dine drømme og behov.
Rådfør dig med professionelle
Når du bygger et sommerhus, kan det godt være lidt af en mundfuld, hvis du skal stå med det selv. En anden ting er, at der er en række love og bestemmelser, du skal være opmærksomme på ved et sommerhus.
At bygge et sommerhus, er ikke det samme som at bygge et almindeligt hus. Et sommerhus, må fx det ikke have samme højde, som hvis det var et helårshus. Der skal være minimum fem meter til skellet, når du bygger dit sommerhus. Og så skal sommerhuse i dag opfylde u-værdierne for isolering.
Derfor kan det altså være en rigtig gode idé at rådføre sig med professionelle, når du bygger sommerhus.
I Byggecentrum kan du som sagt rådføre dig med flere sommerhuskonsulenter samt Byggecentrums ByggeRåd om søndagen.