Skip to content
4. August 2020
Byggeudstilling, Varme og indeklima

Dårlig lyd, lys og luft – få et bedre indeklima

Når du indretter dit hjem, bør du ikke kun tænke på indretningensdesign. Du bør også tænke over funktionaliteten. Vælger du de rette elementer til de forskellige rum, kan du hurtigt og nemt forbedre indeklimaet. Dette gælder både for lyd, lys og luft i rummene. Det er en god idé, at du tænker på at skabe et godt indeklima, da et dårligt indeklima både kan give fysiske gener, såsom træthed, hovedpine og hoste, samt føre til skimmelsvamp, som også kan påvirke helbredet negativt. Herunder er der gode råd til, hvordan du kan skabe et bedre indeklima.

Husk at lufte ud

En af de vigtigste ting du skal sørge for, når du gerne vil sikre dig et godt indeklima, er udluftning. Det er vigtigt, at du sørger for at lufte ud regelmæssigt. Dette er især vigtigt i rum, hvor der kan være meget fugt, såsom i badeværelser og køkkener.

Udluftning reducerer fugten i hjemmet, hvilket kan mindske risikoen for skimmelsvamp. Som tommelfingerregel bør du lufte ud hver dag, og gerne flere gange om dagen. Som minimum bør du lufte ud fem-ti minutter ad gangen. Dertil er det også en god idé at huske at bruge emhætten, når der laves mad. Lad den gerne køre i fem-ti minutter efter madlavningen.

Læs også: Kulden kommer – det gør et usundt indeklima måske også

I Danmark kan vejret dog være en smule lunefuldt, og det er ikke altid, at der er det bedste vejr til udluftning. På de dage kan det være en fordel med et ventilationssystem, som bytter den dårlige luft ud med ren luft. Et ventilationssystem kan også reducere varmeregningen, da den varme luft ikke forsvinder, som hvis du åbner for døre og vinduer.

Hold den rigtige temperatur

Et andet skridt mod et godt indeklima er at sørge for at have den rette temperatur i rummene. Som udgangspunkt skal du sørge for, at der er stuetemperatur i alle rummene, hvilket svarer til 22-23 grader.

Sover du bedre ved en lavere temperatur, kan du lufte ud i soveværelset inden sengetid. Hvis du benytter dig af en varmepumpe fra fx Panasonic eller Niels E. Jensen, kan du både sørge for at reducere fugt i hjemmet samtidig med, at du får varmet hjemmet op.

Læs også: Gør din bolig bedre – for dig selv og miljøet

En varmepumpe udnytter den eksisterende varmeenergi i luften, hvilket mindsker luftfugtigheden. Der er dog ting du bør være opmærksom på, hvis du ønsker at installere en varmepumpe. Her findes der mange gode råd om varmepumper.

Få en god lyd i hjemmet

Det er vigtigt at have en god lyd i hjemmet. Hvordan lyden bliver i hjemmet, kommer an på, hvilke materialer og hvilken indretning du bruger.

Træ er et godt materiale at bruge i hjemmet, da det er et blødere materiale end eksempelvis glas, klinker og stål. Materialers hårdhed eller blødhed kan have en stor påvirkning på kvaliteten af akustikken i hjemmet. Har du et hjem med store rum og højt til loftet, kan det især være en fordel at vælge trægulve, trælofter eller træmøbler.

Læs også: Det mest bæredygtige gulv er dansk

Bløde tæpper og polstrede møbler kan også gøre underværker for akustikken. Især hvis du skal indrette et stort rum med store gulv-til-loft-vinduer og kolde vægge. Her kan det også være en fordel at indrette med akustikgulve, som består af forskellige materialer i flere lag.

Et akustiskgulv har et mellemlag af kork, som har en affjedrende effekt, som mindsker belastninger i hælene. Samtidig mindsker akustikgulve både rummets støj og trinstøj. Virksomheden Timberman producerer bl.a. korkgulve. Også akustiklofte, såsom Troldtekt, kan mindske støjniveauet i et hjem. Dette er især en fordel, hvis man har gulve i hårde materialer, som beton eller sten.

Læs også: Værd at overveje, inden du køber nyt trægulv

Vær opmærksom på materialevalget

Materialer som sten, beton, plastik, stål og glas kan alle bidrage til en dårlig akustik. Ligeledes kan trægulve ovenpå betondæk, store og åbne rum og minimalistisk indretning bidrage til en dårlig akustik.

Læs også: Tips og tricks til den rigtige indendørs belysning

Hvis du stadig er i gang med at designet din bolig, er disse ting noget, som du bør være opmærksom på, inden du går i gang med byggeriet. Er boligen allerede bygget, kan det som tidligere nævnt være en god idé at justere akustikken med blødere materialer, såsom træ og tekstil.

Få det bedste lys

Dagslys er vigtigt for mennesker, og det har en stor betydning for døgnrytmen. Dagslys er også bedre for mennesker end kunstigt lys, da kunstigt lys kan føre til hovedpine. Dog kan kunstigt lys være et godt alternativ i de mørke vintermåneder, hvor det er mere sparsomt med dagslyset.

Sørger du for at skabe rum med godt dagslys kan det have positive virkninger på humøret. Samtidig kan du også spare på elregningen, hvis du sørger for et godt lysindfald.

Læs også: Sådan får du mere lys og bedre luft i din bolig

Sollys er også med til at varme boligen op. Dog bør man være opmærksom på, at solen ikke må kunne opvarme huset til overtemperatur. Derfor er det en fordel, hvis du tænker på rummenes lysindfald, når boligen skal opføres. Er boligen allerede opført kan du med fordel benytte dig af solafskærmning i de rum, hvor sollyset er stærkest.

Besøg Danmarks største byggeudstilling

I Byggecentrum store udstilling kan du bl.a. opleve produkter, som kan forbedre indeklimaet fx solafskærmningsløsninger, vinduer, gulve, akustikløsninger og varmepumper fra landets førende leverandører.

Se hvilke virksomheder, der udstiller i Byggecentrum.

Der er fri adgang til udstillingen, hvor du kan hente gratis inspiration og selv gå på opdagelse alle dage mellem kl. 10-17. Udvalgte dage om året vil udstillingerne være bemandet. Kontakt de enkelte udstillere for at høre, hvornår de er til stede på standen – eller aftal et personligt møde med dem.

Se udstillernes kontaktoplysninger og stil dem spørgsmål.

Skip to navigation