Danske huse skal kunne tåle et mere ekstremt vejr
Fremtidens vejr bliver mere og mere ekstremt, lyder advarslen fra eksperter og organisationer. Og det sætter også større krav til danske huskøbere og husejere. For vi skal i endnu højere grad forholde os til klimaforandringerne, når vi køber eller bygger et hus.
En rekordvarm sommer, en sibirisk isvinter og voldsomme skybrud, der fører store oversvømmelser med sig. Det danske vejr har i de senere år ofte vist sig fra sin ekstreme side, og ifølge mange klimaforskere og organisationer er det usædvanlige vejr kommet for at blive. Vi kan forvente mere regn, flere skybrud og en højere vandstand, og samtidig er sandsynligheden for hedebølger i Danmark nu firedoblet, viser en ny analyse fra organisationen ”World Weather Attribution”, der forsker i særlige vejrfænomener.
FNs meteorologiske organisation, WMO, melder også, at det ikke længere vil være unormalt med en jordklode, der har feber.
– Vi kan konstatere, at sandsynligheden for ekstrem varme eller hedebølger er blevet markant øget af klimaforandringerne. Vi kan lige så godt vænne os til det, sagde Clare Nullis, der er talsmand for WMO, i juli.
Men før vi fik en dansk sommer, hvor mange sol- og varmerekorder blev slået, oplevede vi – på kort tid – flere markante vejrskift. I ellers normalt kolde januar ramte temperaturen nogle dage hele 11 graders varme. I februar kom kulden sammen med en sibirisk isvinter, hvor temperaturen nåede ned på 10 graders frost, og siden faldt der helt usædvanligt 25 centimeter sne i april.
Sidst i april blev så især Fyn og Jylland hærget af voldsomme skybrud, men blot få dage senere var det historisk varmt i Danmark, og maj slog flere solskinsrekorder efterfulgt af en sommer med hedebølge på hedebølge.
Og det stærkt foranderlige, til tider ekstreme vejr skal derfor have en stor betydning, når vi køber eller bygger en bolig, lyder det fra flere byggeeksperter.
– Vores krav til, hvad et hus skal kunne, og vores viden om de påvirkninger et hus skal modstå, ændrer sig med tiden. Og huskøbere skal være opmærksomme på om huset, de ser på, er klar til fremtidens klima, siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet i København, til brancheforeningen Danske Byggecentre.
Vinduer må ikke være for store
Tue Patterson, der er ekspert i byggeteknik og energi hos Boligejernes Videncenter, Bolius, fortæller til Fyens Stiftstidende, at det mere ekstreme vejr allerede har en indflydelse på den måde, man i dag bygger huse på. For eksempel i forhold til hvor store vinduerne er sammenlignet med resten af lokalet.
– Man kan ikke have et lille soveværelse med kæmpestore vinduespartier mod syd, det bliver simpelthen for varmt. I Danmark elsker vi – i modsætning til sydpå – at få solen og lyset ind i husene, men der er kommet begrænsninger på i forhold til vinduernes størrelse, forklarer han til avisen.
Ikke kun solen, men også regnen har en indflydelse på byggeriet af huse. For eksempel kan de tagrender, der i dag bliver monteret på huse, tåle mere vand, og man er i dag mere fokuseret at lede de større regnmængder, vi kan forvente i fremtiden, væk fra husene.
– Det betyder for eksempel, at man bygger terrasserne, så de skråner væk fra huset. Og på mange af de ældre huse bygger man dræn hele vejen rundt, så regnen ikke kommer ind i husene, siger han til Fyens Stiftstidende.
Vær opmærksom på regnvandet
Torben Valbørn Rasmussen peger også på, at husejere skal være opmærksomme på de stadig større regnmængder, der venter i fremtiden.
– Hvis huset ligger ud til kysten, bør du tjekke, om stormflod eller overløb fra åer kan ramme huset. Desuden bør du tjekke, om der er risiko for, at der trænger vand ind gennem afløbene, siger han til Danske Byggecentre.