Kulden kommer – det gør et usundt indeklima måske også
Vi går så småt mod koldere tider, og mange danskere begynder at opholde sig mere indendørs. Og samtidig bliver lysten til at åbne vinduerne og få den kølige, friske luft ind i hjemmet mindre. Det øger risikoen for fugt i hjemmet – og for sygdomsfremmende skimmelsvamp og husstøvmidler. Løsningen kan derfor være automatisk ventilation i boligen.
Engang – for ikke så længe siden – trak det fra mange danskeres vinduer, når efteråret først ramte landet. Og så krævede det tæpper og uldsokker for at kunne holde varmen, selvom vi sad indenfor i sofaen.
Sådan er det langt sjældnere i dag. Flere og flere får energi-renoveret husene – eller får bygget nye lavenergihuse – og vi har tre-lagsruder i vinduerne og får hulmursisoleret ydervæggene.
Men de mere lufttætte, energibesparende bygninger sætter også større krav til, at vi lufter ud. Det gode råd er at åbne vinduerne – også i vintermånederne – mindst to til tre gange dagligt. Men en undersøgelse fra 2016 foretaget af YouGov for energiselskabet NRGi viste, at næsten halvdelen af de adspurgte kun luftede ud i deres bolig én gang dagligt. Og hver femte åbnede slet ikke for vinduerne i løbet af en dag.
Det skaber et usundt indeklima, lyder advarslen.
Skimmelsvamp kommer af adfærd
I gennemsnit tilbringer danskerne 16 timer om dagen indenfor hjemmets vægge, og en familie bestående af to voksne og to børn afgiver mindst 10 liter vanddamp i døgnet, når der bades, vaskes og laves mad.
Den damp og fugt, som ikke forsvinder fra boligen, kan i sidste ende hobe sig op som skimmelsvamp på væggene, der siden kan føre til sundhedsskadelig allergi og astma.
– Skimmelsvamp kommer ofte på grund af adfærd. Vi er simpelthen ikke dygtige nok til at få luftet ud. Det handler om at få luftet ordentligt ud og ikke påføre bygningen for meget fugt, siger Tina Sode, der er ekspert i huseftersyn og forsikring hos Boligejernes Videncenter, Bolius, til DR.
Og især om efteråret og vinteren – hvor luften er kold udenfor – bøvler mange af os med fugt i hjemmet. For eksempel ved at vi skal indlede dagen med at tørre masser af kondensvand af vinduerne. Det skyldes, at varm luft kan indeholde mere fugt end kold luft. Når den varme luft indenfor møder kulden på for eksempel en vinterkold vinduesrude, vil fugten blive omdannet til kondensvand.
Og så har vi balladen.
Ventilationsanlæg i dit skab
Derfor opfordrer eksperter og forskere i indeklima altså danskerne til at udskifte luften flere gange dagligt. Og det kan man automatisk gøre med et ventilationsanlæg, der selv skifter luften ud – uden at du behøver at åbne vinduerne på en kold vinterdag.
Virksomheden Dantherm Group har netop lanceret et nyt ventilationsanlæg med varmegenvinding, der er udviklet specifikt til private boliger. Anlægget – der bærer navnet Dantherm HCV 400 – er kun 54 centimeter bredt og kan derfor monteres direkte i et mindre skab.
– Kundetilpasning og produktoptimering har stort fokus, og især energioptimering er en vigtig parameter i vores produktudvikling. Dette har også været vores udgangspunkt i udviklingen af den nye Dantherm HCV 400, fortæller Peter Salling, Area Sales Manager, hos Dantherm.
Store besparelser at hente
Samtidig er anlægget energieffektivt, fordi dets varmeveksler er produceret i et plastmateriale, der giver en varmegenvinding på op til 96 procent. Og det betyder, at man skal bruge mindre energi på at varme boligen op.
– Det giver en gevinst for klimaet, og det resulterer i store besparelser på din varmeregning og sætter et stort aftryk på din pengepung, udtaler Peter Salling.
Med anlægget, der er produceret i Skive, følger an app, som forbrugeren selv kan styre anlægget med via sin mobiltelefon.
– Med behovsstyringen kan du for eksempel programmere anlægget til automatisk at sænke temperaturen om natten, så du får en køligere temperatur at sove i. Med den indbyggede bypass-køling tager anlægget kold udeluft ind og sænker temperaturen i huset, forklarer han.
FAKTA:
Hvordan kan du se, at luftfugtigheden i dit hjem for høj?
- Der er mere end 2 cm dug på den indvendige side af termoruder eller andre 2-lags ruder, når der er koldt udenfor.
- Boligen lugter jordslået og muggen, når man kommer ind udefra.
- Der er fugtskjolder på lofter og vægge.
- Der er afskallet maling og vækst af skimmel (mug).
- Tapetet bulner og løsner sig fra væggen.
- Skuffer og døre binder.
- Parketstave rejser sig på parketgulvet.
KILDE: Astma-Allergi Danmark