Skal du tegne husforsikring, før du har bygget dit hus?
Er du en af de heldige, der snart skal i gang med at bygge en ny bolig? Så er det utroligt vigtigt, at du har styr på de forsikringer, der gør sig gældende i forbindelse med nybyggeri.
For selvom der kan være rigtig mange ting at holde styr på, når det kommer til nybyg, kan det også betale sig at sætte sig ind i, hvordan du bedst forholder dig til forsikringer. For har du ikke styr på forsikringerne til dit nye hus, kan det potentielt have alvorlige konsekvenser.
Derfor forsøger vi i denne artikel at give dig et overblik over de forskellige forsikringer, du skal være opmærksom på i forhold til nybyggeri.
Forsikringer før, under og efter dit husbyggeri
Når du går i gang med planlægningen af dit nye hus, er det utroligt vigtigt, at du tager højde for de forskellige forsikringer, der knytter sig til. Og selvom det måske lyder som en ordentlig mundfuld, så gælder det altså både forsikringer før, under og efter byggeriet af et hus.
LÆS OGSÅ: Få gratis byggerådgivning i Byggecentrum
Det gælder for eksempel husforsikring, håndværkerforsikring, enterpriseforsikring, byggeskadeforsikring og indboforsikring.
Du kan med fordel tage kontakt til dit eksisterende forsikringsselskab, hvis du er usikker på hvilke af disse forsikringer, du eventuelt allerede har eller får brug for, eller hvis du blot vil høre mere om, hvad de kan anbefale dig at tegne af de nævnte forsikringer.
Den almindelige husforsikring
Først og fremmest er det vigtigt, at du har den almindelige husforsikring. Også når det gælder et nybygget hus. I sådan en situation er denne forsikring faktisk ekstra vigtigt, fordi det er den forsikring, der dækker dit nye hus imod ting, som skader efter brand, indbrud, hærværk eller storm.
En husforsikring kan hos de fleste forsikringsselskaber tilpasses, så den passer perfekt til dig og det hus, du er i gang med at bygge.
LÆS OGSÅ: Danmarks største permanente byggeudstilling
Reglerne i Danmark er sådan, at alle huse, der er belånte, skal være brandforsikret. Og derfor består de fleste husforsikringer i dag af en kombination af brandforsikring og andre typer forsikringer, som er gode at have i et hus, som for eksempel husejeransvarsforsikring, retshjælp og stormskadeforsikring.
Enterpriseforsikring
En enterpriseforsikring er som regel ikke inkluderet i en almindelig husforsikring, men er et super godt supplement til den, fordi den dækker dit nye hus ekstra godt – og meget mere end en klassisk husforsikring gør.
For med en enterpriseforsikring er du dækket, hvis der sker skader på byggeriet, imens det står på. Det kunne for eksempel være på selve byggeriet, eller på byggematerialerne, hvilket kan resultere i ubehagelige overraskelser i form af ekstra regninger og forsinkelser i byggeriet. Sådan en forsikring kaldes også all-risk, fordi den dækker stort set alle skader, der kan opstå i forbindelse med byggeprojekter som for eksempel et nyt hus, en tilbygning eller en ombygning.
LÆS OGSÅ: Se aktuelle bygge- og boligevents i Byggecentrum
Denne forsikring kan nemlig også dække dig, hvis du er i gang med en om- eller tilbygning på huset, da den også dækker eventuelle skader på de eksisterende dele af huset, hvis de opstår i forbindelse med byggeriet. Den dækker desuden hærværk og tyveri på byggepladsen samt eventuelle skader på personer, der opholder sig på byggepladsen.
Håndværkerforsikring
Håndværkerens egen forsikring er også vigtig at have med i sine overvejelser, når det kommer til forsikringer af et nybygget hus. For det er nemlig rigtig godt for dig at vide, hvordan og i hvor høj grad håndværkernes egen forsikring vil dække dit byggeprojekt.
Det er som udgangspunkt entreprenørens eller håndværkerens egen forsikring, der skal dække, hvis der sker skader på personer eller ting under byggeriet, eller hvis der begås hærværk eller bliver stjålet byggematerialer fra din byggeplads.
LÆS OGSÅ: Få gratis byggerådgivning i Byggecentrum
Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle entreprenører og håndværkere, der er lige godt forsikret, og du bør derfor altid overveje, om du har brug for at være forsikret yderligere – for eksempel i form af en enterpriseforsikring, så du kan være helt sikker på at få dækket eventuelle ekstra udgifter i forbindelse med dit byggeprojekt.
Byggeskadeforsikring
Byggeskadeforsikringen er obligatorisk for bygherrer og har været det siden 2008. Det er altså et krav, at professionelle bygherrer står for at tegne og betale en byggeskadeforsikring, når de skal opføre et privat hjem eller lave en væsentlig ombygning af et eksisterende byggeri.
LÆS OGSÅ: Se aktuelle bygge- og boligevents i Byggecentrum
Det vil altså også sige, at hvis du selv står for at opføre dit hus, er det ikke obligatorisk for dig at tegne en byggeskadeforsikring. Den obligatoriske byggeskadeforsikring er til for din skyld som ejer af boligen, og skal dække dig i op til ti år. I denne periode vil byggeskadeforsikringen dække de eventuelle byggeskader, der opstår på din nye bolig.
Det kunne for eksempel være alvorlige skader såsom skimmelsvamp eller konstruktioner i bygningen, der ikke er holdbare og dermed ikke er sikre nok til beboelse som for eksempel utætheder i taget eller manglende isolering eller fundering.