Skip to content
23. Juni 2020
Byggeudstilling

Vælg et skur, der matcher dine behov

Hvad skal et skur kunne i dag? Før i tiden byggede vi skure alene til vores haveredskaber, værktøj og græsslåmaskiner. I dag, hvor der er fokus på det minimalistiske liv, med grønne og bæredygtige løsninger, får skuret en helt ny betydning.

I Marie Kondos oprydningsserie på Netflix oplever seerne, hvordan den japanske oprydningsekspert guider folk til at smide ting ud og leve efter mottoet: “Less is more”. Kan du ikke leve hundrede procent efter dette princip, er et skur en god mulighed for at kunne opbevare ting og sager, som ellers ville rode i hus og have. Opbevaringen kan endda indrettes på en overskuelige måde, og indretningen kan indeholde grønne løsninger. I sidste ende er det helt op til dig, hvordan dit skur skal være.

Før du bygger et skur er det dog væsentligt at vide, at et skur muligvis kræver en (eller flere) tilladelser.

Krav og byggetilladelser ved nyt skur

Hvis du overvejer at bygge et skur, er det et sekundært byggeri. Et sekundært byggeri omfatter bygninger, større som mindre, der ikke er en del af af selve boligen. Udover skur, indgår garage, carport, udhus og drivhus også under sekundære byggerier. Når du overvejer at bygge et skur, skal du undersøge de konkrete bestemmerne i bygningsreglementet, og kravene fra for eksempelvis lokalplaner eller grundejerforeningsbestemmelser, der gælder for dit område. Lokalplaner kan findes på hjemmesiden for din kommune.

Hvis skuret, du ønsker at opføre, er mere end 50 kvadratmeter, skal du søge byggetilladelse. Desuden skal du altid søge byggetilladelse, uagtet størrelsen på dit skur, hvis skuret er integreret i det eksisterende byggeri, eller hvis du ønsker dispensation fra andre regler i bygningsreglementet. Et skur kan under visse betingelser opføres nærmere naboskel, vej og sti end 2,5 meter, med mindre lokalplanen siger noget andet.

Du bør altid indvie dine naboer, hvis du overvejer at bygge et skur tæt på et skel. Udover ovenstående krav gælder det, at et skur altid skal skal bygges og og indrettes sådan, “at den frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, og sundhedsmæssig henseende”.

Indretning af skur

Et skur bliver nemt en holdeplads for de ting, du aldrig bruger. Det er derfor en god ide at overveje på forhånd, hvordan dit skur skal indrettes. Hvis der er tænkt nøje over indretningen, og tingene har sine faste pladser, kan et skur rumme meget mere uden at synes rodet.

Det kan desuden være besværligt at finde de ting du leder efter, hvis dit skur roder. Tegn en skitse over dit arbejdsrum, både indeni og udenpå, så du ved hvordan dit skur skal indrettes, før du går i gang. Hvis dit skur ikke alene skal bruges til opbevaring, men også skal fungere som et arbejdsrum, skal der være plads til dette.

Prioriter et arbejdsbord, og hæng værktøjet over bordet, så der skabes et arbejdsområde og et overblik. At hænge ting og hylder på væggene er desuden en fordelagtig måde at udnytte pladsen i dit skur på. Ønsker du inspiration til indretning, kan Pinterest være en fordelagtigt platform at hente hjælp fra.

På Pinterest deler mennesker, over hele verden, billeder af deres kreative indretningsløsninger, og der findes mange eksempler på netop indretning af skure. Hvis dit skur ikke er isoleret, skal du overveje hvilke ting du vælger at opbevare i dit skur. Det er dog muligt at købe opbevaringskasser, der tåler store temperaturudsving. De lys, du vælger at installere i dit skur, skal tilmed være godkendt til udendørsbrug, så du undgår at der kommer fugt i dem.

Et grønt skur

Det har længe været en trend at sylte og fermentere sine grøntsager, og langtidsholdbare fødevarer taler direkte ind i nutidens fokus på bæredygtighed. Ligesom et viktualierum, kan et skur også indeholde en madopbevaringsløsning, så du undgår madspild. I forbindelse med madopbevaring i skur er det vigtigt at sikre madvarerne mod skadedyr, som rotter og mus. Sørg for at døren lukker helt tæt, og tænk løsninger til vinduer, som for eksempel metalnet. Det er mest fordelagtigt at opbevare madvarer i et isoleret skur, da dåser kan fryse til is og ødelægge indholdet, og syltekrukker kan springe ved frostgrader.

Hvis du ønsker et skur, der er gennemsyret af bæredygtighed, kan du med fordel bygge skuret op af genbrugsmaterialer. Det er muligt at købe genbrugstræ ved auktioner, men du kan også være heldig at finde nogen, som har træ liggende, og som ønsker at sælge eller give videre. Du kan også kombinere ideen om et drivhus i dit skur, og opbevare planter og blomster over vinteren. Dette kræver igen, at dit skur er isoleret.

Få hjælp til skur

For nogle er dét at bygge et skur et projekt, som man kan gå og hygge sig med i haven. For andre starter bygge-drømmen ud som et mareridt, fordi man ikke kan finde hoved og hale i, hvordan man skal udtænke, udføre og indrette sit skur.

Selvom de fleste kan se fordelen i at få et skur, er det langt fra alle, hvis hænder er “skruet rigtigt på”. Der er heldigvis ingen grund til at droppe drømmen om et skur, for der er hjælp at hente. På https://handyhand.dk/hh/maler finder du alverdens håndværkere, som alle har dygtiggjort sig på forskellige områder, som for eksempelvis snedkeri og maling. Flere mestrer sågar adskillige håndværksdiscipliner, og står klar til at hjælpe dig, så du kan få lige netop dét skur, som matcher dine behov.

Udstilling af skure

I Byggecentrum finder du Danmarks største byggeudstilling. I den store udendørs udstilling er der bl.a. udstillet flere skure og andre nyttige elementer til haven fx belægningssten, pavilloner og drivhuse.

Udstillingen er åben hver dag fra kl. 10-17 – og både adgang og parkering er gratis.

Skip to navigation